Måltider der kan hjælpe med at reducere symptomer ved overgangsalder

Den rigtige næring kan hjælpe med at minimere symptomer ved overgangsalder. Spis mager protein, sundt fedt, frugt, grøntsager og kostfibre fra fuldkorn og drik masser af vand.

Hedeture: Vitamin E fra nødder, kerner, spinat og broccoli

Svedeture om natten: Planteøstrogener fra sojaprodukter som edamamebønner, tofu eller sojadrik. (Har du haft brystkræft skriver Kræftens Bekæmpelse følgende om planteøstrogener: Læs her)

Humørsvingninger og angst: Magnesium fra grønne grøntsager, yoghurt, fisk, nødder og kerner.

    • Spis sunde fedtstoffer som avocado og valnødder
    • Spis mager protein fra fjerkræ, fisk, æg og tofu
    • Spis fuldkorn fra korn- og brødprodukter
    • Spis bær, frugt, grønt og bælgfrugter dagligt

MADPLAN

MORGENMAD

Blendet køleskabsgrød med jordbær (1-2 portioner):
1 dl havregryn
1 spsk chiafrø
5 jordbær (frosne eller friske)
4 spsk skyr
6 spsk plantedrik
Evt. 2 spsk proteinpulver

Blend det hele til cremet og kom det i 1-2 skåle med låg (afhængig af hvor meget du spiser til mogenmad). Kommes på køl i 2-3 timer eller natten over. Pyntes med bær.

FROKOST

Æggemuffins:

3 æg

100 gram hytteost 1,5%

1/4 broccoli

Lidt peber

1 spsk parmesan

2 skiver røget laks

1 stor gulerod

5 cherrytomater

1 spsk pesto

Pisk eller rør æg og hytteost sammen og bland broccoli i små buketter. Fyld 6 muffin-forme (smør evt. med lidt olie) og drys parmesan over. Bages ved 200 grader ca. 20 minutter. Opbevares på køl. Kan spises til morgenmad eller her i madpakken med røget laks, gnavegrønt og pesto.

Opskrift på pesto

MELLEMMÅLTID

Yoghurtbrød
500 gram skyr eller græsk youghurt
300 gram havregryn
3 spsk tørrende tranebær
3 spsk solsikkekerner
3 spsk græskarkerner
1 tsk bagepulver
1/2 tsk salt
2 tsk honning

Kom alle ingredienser i en skål og bland sammen med en stor ske. Hæld det i en brødform beklædt med bagepapir og bag i 45 minutter ved 180 grader alm. ovn. Lad afkøle. Opbevares i en lukket pose i 4 dage eller fryses i skiver.

Opskrift på nutella

AFTENSMAD

Bønnebøffer (4 stk):
1 rødløg i store tern
1 fed hvidløg i skiver
1 dåse kogte kidneybønner
1 tsk paprika
Lidt chili
55 gram havregryn
2 spsk tomatpuré
2 spsk olivenolie

Steg løg, bønner og krydderier i lidt olie på en varm pande ca 5 min. Kom det i en foodprocessor og tilsæt resten af ingredienserne. Blend til det bliver til en fars. Skrab kanter undervejs. Form 4 burgere og kom dem tilbage på stegepanden med lidt olivenolie. Steges ca. 3 min. på hver side. Kan fryses eller opbevares på køl i 4 dage. Serveres med 1/2 avocado og pandestegte grøntsager.

AFTENHYGGE

Chia-smootie (1 portion)
1 banan (frisk eller frossen)
2,5 dl plantedrik
1 spsk nøddesmør (peanut butter, mandel osv.)
1 tsk chaiblanding (2 tsk kanel, 2 tsk kardemomme, 1 tsk stødt ingefær, 1 tsk muskatnød)
1 spsk peanut butter

Blend det hele til cremet.